Tietoa, palautteita ja reitin esittelyä, ole hyvä!

Suomen kirkkain: Puruvesi SwimRun 19.6.2021

Puruvesi SwimRun kesäkivaa kirkkaassa vedessä ja metsäisissä saarissa Pohjois-Saimaalla!

Suomen kirkkain SwimRun on tehty näistä aineksista:  

 • Puruveden puhdas ja kirkas vesi
 • Luonnonläheinen reitti saarissa/mantereella
 • Eteneminen idyllisessä maalaismaisemassa
 • Helppo logistiikka - kaikki oheispalvelut pysäköinnistä alkaen kätevässä paketissa  
 • Muutakin elämystä kuin sporttia puhtaassa luonnossa: Perinteistä suomalaista maaseuturomantiikkaa ja paikallista ruokaa perheyrityksen ja talkoolaisten vieraana.      

Tältä sivulta löydät yleistä tietoa tapahtumasta ja sen ideologiasta sekä palautteita edellisiin Puruvesi SwimRun -tapahtumiin osallistuneilta.

Omilta alasivuiltaan löydät

 1. Tapahtumapäivän ohjeet
 2. Ilmoittautuneiden nimet
 3. Tulokset

Osallistujapalautteet 2019 ja 2020

Palautteita tapahtumasta 2019: 

 • 65% vastaajista antoi tapahtuman yleisarvosanaksi 9 tai 10
 • 47% vastaajista vastasi: ”Todellakin osallistun tapahtumaan myös kesällä 2020".

Palautteita tapahtumasta 2020: 

 • 100% vastaajista antoi tapahtuman yleisarvosanaksi 8-10, keskiarvo oli 9,4
 • 88% vastaajista: "Aion houkutella ystäviä/kollegoja mukaan tapahtumaan vuonna 2021."  

Katso osallistujien (2020) ajatuksia: Miten kuvailisit reittiä toiselle swimrun-harrastajalle.   

Puruvesi SwimRunissa reitti kulkee luonnossa

Saarissa ja mantereella reitti kulkee valtion ja yksityisten maanomistajien mailla. Valtion maita hallinnoivan Metsähallituksen kanssa teemme yhdessä linjaukset, miten reitti ohjataan erityisesti kulutukselle herkkien luonnonsuojelualueiden läheisyydessä.

Ideologiamme on, että hyödynnämme ihmisen tekemiä reittejä (polkuja, teitä) siellä, missä niitä on. Emme kuitenkaan lähtökohtaisesti raivaa uusia reittejä, tee polkuja tai muuta uutta infraa maastoon. Näin saariluonto säilyy tapahtuman jälkeenkin mahdollisimman "luomuna". 

Linjaus tarkoittaa sitä, että

 • osallistujat voivat saarissa valita kulkureittinsä itse. Kierränkö seuraavan uintireitin alkuun rantaviivan tuntumassa vai menenkö metsän sisään? Tämän saa jokainen lopulta itse linjata. Tissi- ja Härkösaari-saarissa etenemisreitti on reittikartassa merkitty rannan tuntumaan - näillä osuuksilla (400 m + 550 m) haaveet rivakasta juoksumaastosta voi hetkeksi unohtaa. Muissa saarissa on paremmin mahdollisuuksia juoksuun, samaan tyyliin kuin vaikka Jukolan viestissä tai kuntorasteilla. Reitin suurimmassa saaressa, Petrisaaressa, on moreeniselänne ja harjun päällä kulkee valtaosin hyvä polku (oheinen kuva Petrisaaresta). 
 • Koska reittiä ei saarissa tampata maahan tai merkitä puihin/kiviin/opasteisiin, mieleen voi hiipiä kysymys: entä jos eksyn saariin? Lyhimmässä Cute-sarjassa juoksureitti ei vie lainkaan saariin vaan pysyttelee mantereella. Näköyhteys järveen kuitenkin säilyy ison osan matkaa. Risteykset on opastettu loogisesti ja reitillä on "näkymävälein" merkkausnauhaa. Muissa sarjoissa suurin osa 12 saaresta tai luodosta on pieniä ja hyvin hahmotettavia. Suurin saari (Petri) on leveimmillään noin 400 metriä ja sen pituus on noin 2,5 km. Tästä saaresta länteen poistuttaessa uintiosuus alkaa aivan saaren länsikärjestä ja itään päin edetessä aivan itäisimmästä pisteestä. Reittikartassa oleva reitti on järjestäjän ehdotus fiksuimmasta mahdollisesta reitistä, mutta - saarissa kun ollaan - perille löytää myös vaikka ei kulkisikaan pitkin karttaan merkittyä reittiä. 

Jos eteneminen saarissa epäilyttää, kartan avulla voi jo etukäteen arvioida, miten suunnan ottaminen maastossa tulee onnistumaan ja kuinka suuri mahdollinen harhaantumisriski voisi omalla kohdalla olla.    

Kahdessa tapahtumassa (2019, 2020) olemme saaneet hyviä käyttäjäkokemuksia reitin merkkaamiseen - lämmin kiitos siitä. Palautteen pohjalta kehitimme kesän 2020 tapahtumaan erityisesti rantautumispaikkojen merkitsemistä, Tämän myötä uimareilla oli paremmat eväät uintisuunnan määrittämiseen.